Dragi mladi nezaposleni čoveče

U Srbiji se poslovi dele na one u javnom sektoru i one u privatnom. Žargonski su to „državni posao“ i „kod privatnika“.

Ako Vašu platu dobijate iz budžeta Republike Srbije velike su šanse da ste sigurniji za redovnu isplatu tog novca od nekog iz druge grupe. Oni, pak, često, zarađuju cifre koje su minimalne, neprijavljene ili lažno prijavljene.

S obzirom da pripadam prvoj grupi, smatram neprimerenim da jedan ovako mali prostor posvetim temi koja zaslužuje obim romana.

Zato me privlači ova druga, meni potpuno nepoznata, strana medalje. Odnosno, novčanika. Dok je moj novčanik svakih petnaest dana deblji za istu, ugovorenu, javnu sumu, za to vreme moji poznanici i poznanice, koji inače nisu obuhvaćeni predizbornim povećanjem zarada, strahuju da li će primiti uopšte novac, u kojoj meri će on biti sproveden kroz legalne tokove a koliko ispod ruke, ili će primiti famozni minimalac, uvećan u bruto obliku, odnosno u već mizerno mali iznos čija je visina opravdana činjenicom da nisu prijavljeni.

To znači da Vaš novac, ako niste prijavljeni ili ako plata koja Vam sleduje nije „prošla kroz knjige“, može lako da prestane da bude Vaš novac. To se dešava ako je, npr, nadređeni nezadovoljan Vašim radom, pa je slobodan da Vam oduzme od plate radi nadoknade navodne štete, bez ikakvog prethodnog postupka, jer se to nigde i ne vidi.

Ili nestane tako što Vam zatreba za lečenje ili penzioni fond, namene koje bi poslodavac trebao da izmiruje, pored toga što Vam isplaćuje zaradu.

Predlog, suprotno onom što se da naslutiti po tonu ovog teksta, jeste jačanje svesti o pravima Vas kao zaposlenog ili zaposlene i aktivno učešće u svim društvenim procesima kojima se može stati na put sada već ustaljenoj praksi – ponižavanju.


Creative Commons License

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s