Ne, vizija nije dovoljna, predsedniče

Dok nas mediji zatrpavaju teorijama pre nego konkretnim vestima o pronađenom oružju, mi propuštamo bisere poput, najnovijeg, Nikolićevog.

Naime, on se, tokom posete svog makedonskog ekvivalenta, osvrnuo na ideju o izgradnji plovnog kanala koji bi spajao Dunav, Moravu i Vardar. Ovo je tema koju predsednik pominje nekoliko godina unazad već i ima prizvuk pokušaja da se Nikolić ovekoveči kroz izgradnju projekta kojim bi se “spojile tri države, skratilo vreme za plovni put, Srbija bi dobila navodnjavanje i pet hidroelektrana na svojoj teritoriji, razvila bi se poljoprivreda, ali i turizam”. Megalomanija, često prisutna kod ovdašnjih političara, postaje zabrinjavajuća kada neskriveno ispoljavate samopromociju, nemate konkretnu ideju i napadate političke protivnike.

Upravo tu mi je tekst privukao više pažnje. Nikolić izjavljuje da “nema svako viziju i to je razlika između onih koji vode i onih koji slede”.

Ne, razlika ne leži u tome. Viziju može da ima svako, ideju da stvori nešto što se kosi sa realnim uslovima. Vođom Vas čini konkretizacija problema, zatim sprovođenje ideje u delo, kroz ideju opšteg dobra, kao i saradnja sa drugim subjektima. Kada napadate ministarku iz Vlade Republike Srbije samo pokazujete koliko je vidljiva činjenica da je smatrate političkom protivnicom na predstojećim izborima.

A Zorana Mihajlović je samo jedna od onih koji su u igri da dobiju Vučićev blagoslov. Ako bi se igrali političkog metereologa, moj pik bi bio Nikola Selaković.


Creative Commons License

Nije sve u poljoprivredi. Takođe, pišem duže na platformi Medium. Prvi tekst će biti objavljen 7. novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s