Imaš nekog ko će da ti završi?

Jedna od premijerovih navika jeste naređivanje ljudima u okruženju, poput ministara i ministarki, da obave, po hitnom postupku, sve što je potrebno da se sanira problem. Često se postojanje problema utvrđuje uvidom premijera u situaciju “na terenu”, odnosno čujemo gromoglasno obećanja o rešavanju teškoća običnog čoveka onda kada imamo sreću da naš grad poseti predsednik Vlade.

Problem se hoće rešiti, taj konkretni, ali ne i uzrok. Zbog toga nastaju novi, često isti, jer jedan čovek nije u stanju da tek tako ispravlja sistemske nepravilnosti.

Umesto da težinu daje institucijama, koje postoje da bi se osiguralo funkcionisanje tog sistema, Aleksandar Vučić odlučno rešava golim rukama, time dobijajući na popularnosti, dok bitno umanjuje smisao pravno uređene države.

Metod je prisutan i na drugim nivoima društvenog života. Ovde u Smederevu je običaj da se za dešavanja kritikuje Jasna, gradonačelnica Jasna Avramović. Dok sa jedne strane pokazuje koliko nas nije briga da saznamo koji su pravilni tokovi funkcionisanja i donošenja odluka, pa sve krivimo jednim krivcem, s druge nismo daleko od istine tako često, jer te odluke i donosi jedna osoba, zaobilazeći zakonom predviđene puteve.

Pribegavamo ličnosti koja nam može “završiti” ono što nam treba, dok ne verujemo institucijama. Kada je Zaštitnik građana Saša Janković objavio na svom nalogu na Tviteru da se više neće obraćati policiji, postalo je još očiglednije pitanje paradoksa – kako jačati institucije verovanjem u njih dok nam istovremeno to poverenje gaze?


Creative Commons License

Sutra ću isto o politici. Takođe, pišem duže na platformi Medium. Prvi tekst će biti objavljen 7. novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s